<< zpět

2021- 11/5 - 24/9 - HISTORIE BYTOVÉ KULTURY, 1880 - 1980

ve spolupráci s Muzeem hraček Rychnov nad Kněžnou 

Kuchyňky, obývací pokoje a ložnice pro panenky upoutají malé i velké návštěvníky.

Panenku je potřeba obléct, nakrmit, umýt a uložit ke spánku. Od improvizací se špalíčkem dřeva, látkovými odstřižky a kousky kartonu dospěl vývoj ke kuchyňkám a pokojíčkům, které byly miniaturizovanou verzí interiérů pro dospělé. Vybavení kuchyňky či pokojíku odpovídalo činnostem, které se v nich odehrávaly ve světě dospělých a které bylo možno napodobovat.

Výrobci pochopitelně reagovali na poptávku a novodobé pokojíčky a domečky byly vybavovány s velkou pečlivostí. Nádobí a náčiní do malých domácností věnovali výrobci velkou pozornost již v průběhu 19. století a pozdější nabídkové katalogy obchodníků s hračkami to jen potvrzují.


Samostatnou kapitolou je estetika sledovaného typu hraček, jež odráží dobovou kulturu bydlení střední a vyšší střední třídy. I přes jistou idealizaci a typizaci jsou na kuchyňkách a pokojíčcích patrné vývojové tendence od historizujících stylů přes secesi a modernu, od náznaků funkcionalismu k poválečnému sektorovému nábytku. I na hračkách se v souladu s dobovými proudy promítl vývoj od dekorativismu směrem k jednoduchosti a funkčnosti.