<< zpět

2021 - 1/10 – 18/11 - BRYŁA A GEST - ANNA ZIELIŃSKA

PLASTIKY/POLSKO

ANNA ZIELIŃSKA narozena v roce 1985 je Doktorkou společenských věd,

absolventkou doktorského studia na Akademii speciální pedagogiky ve Varšavě a absolventkou Akademie výtvarných umění ve Varšavě, získala diplom u prof. A. Myjaka. Zároveň je Absolventka Střední umělecké školy im. A. Kenara v Zakopaném. Získala stipendium v Accademia di Belli Arti v Carraře v Itálii.

Výtvarnice přednáší na Akademii výtvarných umění a také na Akademii speciální pedagogiky ve Varšavě. Je autorkou i spoluautorkou mnoha vědeckých publikací.

Od roku 2011 se zapojuje do aktivit podporujících vědu. Je členkou správní rady Polské psychiatrické asociace vědecké sekce arteterapie. Spoluzakladatelka umělecké skupiny Reaktor Laboratorium Rzeźby, která sdružuje sochaře.

Zúčastnila se desítek sochařských sympozií v Polsku i v zahraničí, včetně Itálie, Dánska, Německa, České republiky, Francie.

Fyzická, emocionální a psychologická sféra lidské bytosti jsou klíčovým tématem jejích děl. Některá díla nabývají abstraktních forem inspirovaných přírodou. Nejběžnějšími materiály používanými v sochařství jsou dřevo, kámen, kov a pryskyřice. Ve své tvorbě využívá mnoho technik a uměleckých médií. Zabývá se také fotografií, malbou a kresbou. Mnoho z jejích uměleckých aktivit je založeno na umělecké intervenci zaměřené na sociální otázky.

Spolupracuje s detenčními centry, Monarem, psychiatrickou léčebnou a vzdělávacími centry, spolu se svými svěřenci realizuje řadu uměleckých projektů. To vyžaduje součinnost uměleckých akcí, instalací a happeningů, které jsou realizovány tvůrčími dílnami. Inspiraci čerpá z různých vědních oborů, čímž vytváří interdisciplinární umělecký dialog.