ZRCADLO EMOCÍ

MARIAN WIERZGOŃ - fotografie z cest

Amatérský fotograf, žijící ve Smilovicích a pracující v třinecké Nemocnici AGEL, představí výstavu svých fotografií pořízených na cestách po světě. Tato výstava je jeho premiérou.

30. 4. 2024 - 23. 6. 2024

 

Koníčky a záliby pana Mariana jsou velmi různorodé: hraje na klavír a syntezátory, zajímá se o folklor a jako akordeonista je 35 let členem folklorní kapely Kamraci. Doma i na koncertech poslouchá všechny žánry hudby, je fanouškem kina a filmu. Posledních patnáct let především hodně cestuje.

“Říká, že cestování poskytuje nepřeberné možnosti. Na cestách poznáváte, pozorujete, prožíváte. Cestování inspiruje.“

Vášeň pro cestování v něm umocnila zájem o fotografování, kterému se předtím věnoval sporadicky.

Návštěvníci muzea mají jedinečnou možnost vidět jeho díla mezi prvními. Můžete se s autorem podívat do rušných, velkých, světových měst i projít po nenápadných uličkách v téměř zapomenutých koutech světa. Vnímat krásu místních lidí, kteří jsou neodmyslitelnou a hlavní součástí každé fotografie. Lidé na nich jsou zachyceni ve své každodenní radosti, při práci i zábavě. Ukazuje svěžest mládí i smutek stáří ve své neúprosné podobě.

Všechny fotografie se snaží odzrcadlit kouzlo prchavého okamžiku, neopakovatelnosti, dynamiky a děje. Fotografie neupravuje, jsou prezentovány tak, jak vznikly.  Autor se zaměřuje hlavně na obličej, na jeho výraz, gesta a pohyby, snaží se zachytit emoce okamžiku. Skryté kouzlo a krása těchto záběrů, pořízených mnohdy náhodně, spočívá v zobrazení různorodosti lidského obličeje a člověka jako takového, v jeho prostotě i komplexnosti.      

Považuje se za ryzího amatéra, při fotografování se spoléhá na intuici, pohotovost, na své schopnosti pozorovat, vyhodnocovat a rychle se rozhodovat v konkrétní situaci. To je ostatně i podstatou jeho náročné profese.