BÍLÉ ZLATO / KŘEHKÝ PORCELÁN

LUDĚK JANOVSKÝ / soukromý sběratel

04.06.2024 - 20.10.2024

První výstava porcelánu v třineckém muzeu vás potěší krásou ušlechtilého, jemného, přesto pevného a užitečného materiálu, jakým je porcelán. Svého času byl podobně cenný jako zlato, dnes je téměř každodenní součástí našich životů.

Soukromá sbírka pana Janovského čítá kolem 200 kousků a nyní budou u nás k vidění. Sběratel říká „POHLED NA PĚKNÉ DÍLO MI DĚLÁ RADOST“ a proto je má všechny denně na očích, vystavené ve svém bytě a teď se o tu krásu podělí s námi.

Hrníčky, sošky, servisy a jiné porcelánové předměty jsou mnohdy ulovené na tržištích, aukcích, blešácích u nás i v zahraničí. Výstava nabízí průřez obdobími především našich porcelánek s úžasnou historickou tradicí a vysokým uměleckým zpracováním.

 

Budete mít možnost se dozvědět o historii porcelánu, který je ve své dnešní podobě znám už od 7. století n. l. Dozvíte se, jak náročná cesta vedla k prvním výrobkům a co obnáší proces výroby, zároveň na Vás čeká spoustu dalších, zajímavých informací. Věděli jste, že existují varhany se znějícími píšťalami z míšeňského porcelánu? Nebo kdy a kdo vynalezl oblíbený cibulový vzor? Která porcelánka má ve znaku dva zkřížené meče? Odpovědi a ještě mnohem více, najdete u nás v muzeu.