MODELY LODÍ

výstava lodních modelů PETRA SUŠOVSKÉHO a členů Klubu lodních modelářů OLOMOUC - JAKUBA SUŠOVSKÉHO, PETRA ŠEBESTY a JAROSLAVA TESAŘE

10.09.2024 - 10.11.2024

Volné otevřené sdružení modelářů Olomouc a jeho okolí fungující již 25 let. Zabývají se zejména stavbou a provozováním rychlostních plachetnic kategorie Micro Magic, F5-E/IOM a RG-65, ale i historickými motorovými loděmi, plachetnicemi kategorie NSS a také loděmi pro Tug Tawing.

Předchůdcem lodi byl patrně vor, plochý svazek pevně spojených kmenů, později se stožárem, plachtou a kormidlem. První archeologicky doložená vesla jsou stará 10 tisíc let a první doložené lodě jsou staré přes 8000 let. Jsou to vydlabané kmeny stromů – monoxyly nebo také kánoe.

Modely lodí rozhodně nejsou novou záležitostí. Jako součást pohřební výbavy je nalezneme již ve starověkém Egyptě. Od středověku jsou modely lodí v kostelích v přímořských oblastech, věnované námořníky jako dar Bohu za záchranu na moři. Také jako hračky slouží modely lodí po tisíciletí.

Více než 30 vystavených modelů znázorňuje kopie skutečných lodí, historických
plachetnic, lodě postavené za II. světové války i typy lodí, které vznikaly v poválečném období až do současnosti.

Základním autorem výstavy je Petr Sušovský, který se věnuje modelařině od dětství, intenzivně staví modely už 17 let. Inspiraci čerpá především z internetových stránek a v odborné literatuře. Některé modely jsou postavené z původních stavebnic, jiné jsou vytvořené podle lodních plánů v kombinaci dřeva a plastu. Stejnému koníčku se věnuje i syn Jakub Sušovský. Dále je možné zhlédnout modely lodí od kolegů z Klubu lodních modelářů Olomouc Petra Šebesty a Jaroslava Tesaře, kteří používají podobný způsob stavby.