<< zpět

ANNA BURÁ - regionální malířka / TŘINEC

VÝTVARNICE JE JEDNOU Z MÁLA TŘINECKÝCH AUTOREK ZABÝVAJÍCÍCH SE TVORBOU, KTERÁ NÁS NEKALKULOVANÝM ZPŮSOBEM TVŮRČÍHO VYJADŘOVÁNÍ DOSTÁVÁ DO STAVU KLIDU A BEZBŘEHÉHO ROZJÍMÁNÍ. MALOVÁNÍ SE JI STALO NÁPLNÍ NEVYUŽITÉHO VOLNÉHO ČASU. JE MOC RÁDA, KDYŽ JE TATO PRÁCE ÚSPĚŠNÁ, OBOHACUJE A POSKYTUJE JI RADOST.

Galerie Na schodech

10 / 11 /2022 – 29 / 1 /2023

Autorka byla členkou výtvarného klubu při tehdejším Domu kultury v Třinci byla od roku 1979. Lidovou konzervatoř v Ostravě – obor malba absolvovala v roce 1981 – 1984, tehdy se zúčastnila kolektivní výstavy v Divadle hudby v Ostravě. Průběžně vystavovala v Kulturním domě v Třinci, v galeriích, AMO ve Frýdku-Místku, Bystřici, v Mostech u Jablunkova a účastnila se   i několika kolektivních výstav. O její tvorbu je stále zájem.

SAMA AUTORKA O SOBĚ TVRDÍ:

 „Že dává přednost realitě jako definitivu a obklopuje se přírodou, kterou respektuje. A také to, že ji láká způsob vyjadřování v případech, kdy nejde obraz spojit s formou a proporcemi. Kopírovat přírodu tak úplně nechce, ráda by do obrazu dala jiný rozměr. Ani netouží, aby obrázek byl přesnou kopií přírody, scenérie, ale ráda by vystihla takovou tu hravost se světlem a stínem. Velice ráda maluje zátiší – květiny. Tvoří a zkouší taky něco nového, pro ni zajímavého. Když se ji to podaří, je moc šťastná. U zátiší se pouští vždy do detailů a to ji moc neuspokojuje. Má ráda větší plátna a rozměr, kde se může rozmáchnout.“

TOTO JE ONEN POMYSLNÝ HNACÍ MOTOR AUTORČINY TVORBY, KTEROU NA NI NEUSTÁLE BUDEME OBDIVOVAT A CTÍT.