<< zpět

ŠEJDÍŘI A ŠIZUŇKOVÉ / historie falšování potravin

Co už šizuňkové zkoušeli na zákazníky? Do piva dřevo, do mouky křída! Starý Egypt, Řecko či Řím, tam všude už lidé bojovali s nepoctivými obchodníky. Jak ukazuje výstava v třineckém muzeu, praktiky šizuňků, které zkoušeli na svoje zákazníky, byly těm dnešním hodně podobné. Kyselina sírová do octa, křída do mouky, drcené cihly do papriky... Tak se u nás pančovaly potraviny v 19. století.

15 / 11/  2022 – 26 / 2/ 2023

Historii falšování potravin představuje výstava Šejdíři a šizuňkové. Ta ukazuje, že dnešní éčka a jiné »doplňky« potravin jsou jen slabým odvarem toho, čím byly potraviny pančovány v minulosti.

Myšlenka této výstavy pochází z Muzea Komenského v Přerově, p.o., kde nám zapůjčili doprovodné panely. Výstavu obohatí zajímavé exponáty i z jiných institucí z Muzea Těšínska, p.o., z Muzea Beskyd Frýdek-Místek, p.o. a Albrechtovy střední školy, Český Těšín, p.o. Část výstavy je doplněna i z vlastních sbírek třineckého muzea.

Pár zajímavostí, které nabízí výstava: Jaké byly nejčastější náhražky v potravinách, že do ředěného mléka se i u nás přidávaly sádra a křída, kterými se pančovala i mouka. Objem potravin se zvětšoval také pomocí křemeliny. Chléb se pekl z nejrůznějších odpadů a pro potlačení zápachu se do něj přidával kámen či modrá skalice. Do koření se přidával písek, mleté cihly, dubová kůra, žaludy a dokonce i prášek z hnědého uhlí. O tom, že padělatelům potravin na zdraví zákazníků vůbec nezáleželo, nejlépe svědčí pančování octa. Do něj po naředění vodou, lili šizuňkové kyselinu sírovou, aby měl větší sílu. Pančovalo se i pivo. Místo chmele se používaly hořké náhražky jako hořec, jetel, quasiové dřevo, rojovník, voskovník a další. Tyto látky byly velmi omamné a na jejich odhalení se používaly slepice. Pivo se odkouřilo do hustoty syrobu, přidala se mouka a nadělaly se granulky, které se podaly slepicím. Když se slepice začaly potácet, byla to známka, že je pivo pančované.

To je malý výčet toho, co výstava nabízí. Návštěvníka expozice určitě nejen pobaví, ale i trochu vyděsí, co všechno dokázali padělatelé s potravinami vykouzlit.