<< zpět

2022 - 6/2-10/4 - KOVANÉ PLASTIKY

„JAK ZASEJEŠ, TAK SI TAKÉ SKLIDÍŠ.“ To je životní heslo uměleckého kováře a sochaře Michala Ptáčka

VÝSTAVNÍ SÍŇ MUZEUM - umělecký kovář

Pro uměleckého kováře a sochaře Mgr. Art. Michala Ptáčka, rodáka z Valašského Meziříčí, který prožil dětství v Rožnově pod Radhoštěm, byla stěžejním akce ve Skautu, kde vyráběli středověké meče. Kovářská činnost jej chytla natolik za srdce, že se vydal ve stopách svého dědečka (kovář-podkovář).

Tužka na kreslení s kusem papíru, později kladivo a kus kovu se mu staly komunikačním prostředkem a způsobem vyjádření sebe sama. Při studiích byl ovlivněn akademickými sochaři Janem Mastníkem, Peterem Gáspárem a profesorem Mariusem Kotrbou. Účastnil se různých domácích i mezinárodních kovářských akcí (soutěže, sympozia) za něž získal řadu ocenění. Kovářská díla vystavoval na školách, hradech i galeriích v České republice, ale i zahraničí (galerie Feldmann v Bernu).

Inspiraci čerpá umělec z přírody, přírodních motivů a převládajícími motivy v jeho tvorbě jsou zvířata. Směr, kterým se v uměleckém kovářství vydal, značně ovlivnil svou tvorbou ak. soch. Igor Kitzberger. Po založení vlastního ateliéru ve Starém Jičíně v roce 2004 se zabývá nejen volnou tvorbou, ale i zakázkovou prací. Kovář už dávno není synonymum podkováře, ale může vytvářet ze železa předměty umělecké hodnoty. O tom se můžou návštěvníci přesvědčit na výstavě v muzeu.