<< zpět

FANTASTICKÉ ZÁHADY I. a II.

Arnošt Vašíček / Ostrava

01.06.2023 - 27.10.2023

Přežívají v odlehlých koutech Země zvířata, připomínající dinosaury? Ovládají šamani přírodních národů nadpřirozené síly? Jsou upíří a vlkodlaci pouze výmyslem? Jaká sžíravá tajemství skrývá dosud neodhalená minulost lidstva? Navštívily naši planetu bytosti odjinud?

Vzrušující pátrání po těchto a mnoha dalších nevysvětlených mystériích čeká od června návštěvníky Muzea Třineckých železáren a města Třince.  

Arnošt Vašíček zde představí více než stovku záhad, od historických otazníků přes putování za neznámými živočišnými fenomény a paranormální úkazy až k důkazům o návštěvách mimozemských civilizací. Zavede návštěvníka do mnoha exotických lokalit od tropických pralesů přes největší pouště světa až k Velikonočnímu ostrovu a jiným odlehlým koutům.

Expozice je rozdělena do řady kapitol. ČAS ČARODĚJŮ přibližuje masky, amulety a fetiše primitivních kmenů. Mimo jiné uvádí případ „vraždících mumií“ a seznamuje s unikátním uměním zmenšování lidských lebek na velikost pěsti.

 Část s názvem NA LOVU PŘÍŠER je věnována pátrání po neznámých zvířatech.  Domorodci v mnoha odlehlých koutech vyprávějí o gigantických nestvůrách, které jako by přežily z pravěku. Mnoho otazníků se stále vznáší nad pozorováním yettiho a bigfoota. 

Sekce VETŘELCI DÁVNOVĚKU představí sošky „bohů“, jejichž oblečení, přilby a nezvyklá technická výstroj připomínají spíš skafandr mimozemských astronautů než posvátné roucho. Jiní se zas podobají, víc robotu než živé bytosti. Mimo jiné uvidíme sošky boha Jagannatha z Indie, pověstné dogu z Japonska i létající stroj boha Tešupa. Fascinující indicii jsou prodloužené lebky z Paracasu. 

Výstava přibližuje také záhady spojené s naší historiií od Ďáblovy bible a Voynichova rukopisu přes vikingy a templáře po tajemné Beskydy.

Arnošt Vašíček je autorem desítek faktografických i beletristických knih s tématikou záhad. Natočil téměř stovku televizních dokumentů a píše scénáře pro hrané seriály. Část exponátů jsou originály, které přivezl ze svých cest, další tvoří muzejní repliky.

Výstava Fantastické záhady pobaví celou rodinu. Představí v mnoha ohledech překvapivé až senzační unikáty a k vidění bude do konce října 2023.