VÝBĚR ČESKO-SLOVENSKÉ FOTOGRAFIE

12. 9. 2023 - 19. 11. 2023

Výstava spojuje naše národy, vášeň k fotografii a její řemeslnou stránku. Prolíná krásy přírody a ženské křivky. Přijďte zhlédnout fotografie ambasadorů české firmy VFFOTO, jež vyrábí kvalitní filtry pro profesionály i vášnivé fotografy. Snímky jsou zarámované v galerijních rámech Nielsen. Galerie nabízí výběr 9 fotografů z České a Slovenské republiky.

KURÁTOR VÝSTAVY – Mario Sikora, EFIAP, c**MoL, EHPS, ER-ISF
Mezinárodně oceňovaný, český, profesionální fotograf, zaměřující se na fotografii Fine Art a Conceptual, kde ženy hrají hlavní roli. Mario říká: “Ve fotografii kladu důraz na hru se světlem, stínem, perspektivou a emocí”. Autor je členem Asociace profesionálních fotografů ČR, pořádá výstavy, kurátorskou a edukační činnost, jejíž součástí jsou Limitované výtisky jeho fotografických děl. Tvoří pro mezinárodní časopisy a klientelu.
Web: www.mariosikora.cz

Daniel Řeřicha, Marián Kuric, EP, Jozef Sádecký, Tomáš Holub, Jiří Benda, David Špingl, Martin Gallie, Erika Valkovičová, QEP více o těchto fotografech se dozvíte v muzeu. 

MARCELA KOHUTKOVÁ - OBRAZY/Airbrush

08. 09. 2023 - 08. 11. 2023

MARCELA KOHUTKOVÁ

* 1964

Autorka žijící v Třinci, kterou kreslení zajímalo už od útlého věku a věnovala mu každou volnou chvíli. S příchodem jiných životních povinností a radostí – děti, rodina, se kreslení vzdálila, ale po nějaké době si opět ke kreslení cestičku našla. Znovu objevená vášeň přiměla Marcelu zkoumat nové, další techniky. Jako samouk se potýkala s řadou záludností, jež ji ještě více vtáhly do svého nitra. Zkoušela kresby tužkou, pastelkami, až přešla k olejovým barvám. Nakonec vyhrál airbrush.

Airbrush je způsob nanášení barvy vzduchem za pomocí pistole, kompresoru a barvy. Tato technika se původně používala k retušování fotografií. V 30. letech se prosadila v americké reklamě a masově zasáhla celý svět díky pin-up girls a jiných krasavic z reklam, plakátů, ilustrací časopisů tehdejší doby a naleštěných „Amerik“, aut svítících se více než ve skutečnosti. Po válce technika opadla, ale s příchodem sci-fi, kreslených filmů, obalů knih či grotesek byl airbrush znovuobjeven.

Technika, která se dá naučit pouze praxí vyžaduje trpělivost a čas. To, že člověk umí kreslit a malovat je samozřejmostí.

Jak říká autorka: "Složitost techniky mě zaskočila, ale nenechala jsem se odradit." Pokud se totiž přenesete přes počáteční nesnáze a oblíbíte si tuto techniku, zjistíte, že její využití je nekonečné dobrodružství s možností neustálého objevování dalších nečekaných způsobů, jak lépe, jinak a více.

NEZAPOMENUTELNÍ

Zlatá věk filmu / vlastní výstava

01. 06. 2023 - 29. 10. 2023

Zlatý věk filmu je nezapomenutelnou érou české kinematografie. Herci a herečky, kteří předváděli nejen svůj um, ale také často nasazovali své životy a to doslova. Režim, tohoto období nebyl ke všem a všemu přívětivý. Mnoho z herců, hereček, producentů, režisérů a celého filmového kolektivu se museli bít o svou práci, slovo i chránit své rodiny. Přesto všechno, co se ve světě i doma dělo, vzešlo nemálo filmů a filmových hvězd, které mají své jméno do dnešních dní. Připomeňme si prostřednictvím velkoformátových fotografií tuto zlatou éru kinematografie v naší venkovní Galerii WERK.

 

FANTASTICKÉ ZÁHADY I. a II.

Arnošt Vašíček / Ostrava

01.06.2023 - 27.10.2023

Přežívají v odlehlých koutech Země zvířata, připomínající dinosaury? Ovládají šamani přírodních národů nadpřirozené síly? Jsou upíří a vlkodlaci pouze výmyslem? Jaká sžíravá tajemství skrývá dosud neodhalená minulost lidstva? Navštívily naši planetu bytosti odjinud?

Vzrušující pátrání po těchto a mnoha dalších nevysvětlených mystériích čeká od června návštěvníky Muzea Třineckých železáren a města Třince.  

Arnošt Vašíček zde představí více než stovku záhad, od historických otazníků přes putování za neznámými živočišnými fenomény a paranormální úkazy až k důkazům o návštěvách mimozemských civilizací. Zavede návštěvníka do mnoha exotických lokalit od tropických pralesů přes největší pouště světa až k Velikonočnímu ostrovu a jiným odlehlým koutům.

Expozice je rozdělena do řady kapitol. ČAS ČARODĚJŮ přibližuje masky, amulety a fetiše primitivních kmenů. Mimo jiné uvádí případ „vraždících mumií“ a seznamuje s unikátním uměním zmenšování lidských lebek na velikost pěsti.

 Část s názvem NA LOVU PŘÍŠER je věnována pátrání po neznámých zvířatech.  Domorodci v mnoha odlehlých koutech vyprávějí o gigantických nestvůrách, které jako by přežily z pravěku. Mnoho otazníků se stále vznáší nad pozorováním yettiho a bigfoota. 

Sekce VETŘELCI DÁVNOVĚKU představí sošky „bohů“, jejichž oblečení, přilby a nezvyklá technická výstroj připomínají spíš skafandr mimozemských astronautů než posvátné roucho. Jiní se zas podobají, víc robotu než živé bytosti. Mimo jiné uvidíme sošky boha Jagannatha z Indie, pověstné dogu z Japonska i létající stroj boha Tešupa. Fascinující indicii jsou prodloužené lebky z Paracasu. 

Výstava přibližuje také záhady spojené s naší historiií od Ďáblovy bible a Voynichova rukopisu přes vikingy a templáře po tajemné Beskydy.

Arnošt Vašíček je autorem desítek faktografických i beletristických knih s tématikou záhad. Natočil téměř stovku televizních dokumentů a píše scénáře pro hrané seriály. Část exponátů jsou originály, které přivezl ze svých cest, další tvoří muzejní repliky.

Výstava Fantastické záhady pobaví celou rodinu. Představí v mnoha ohledech překvapivé až senzační unikáty a k vidění bude do konce října 2023.

VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SVĚT

Stanislava Boberová / Ostrava

01.06.2023 - 31.08.2023

Od dětství to táhlo autorku do světa, přírody a na výpravné dobrodružné cesty. Díky svému dědovi, ji vždy zajímala kultura a příroda, měla potřebu vše zkoumat a přemýšlet o věcech do větší hloubky. Kulturní dědictví a nejrůznější stránky umělecké, řemeslné, estetické i pocitové s nimi spojené, autorku přitahovaly. Také fascinace toho, co vše jde vyrobit, vymyslet a vytvořit rukama šikovného člověka. Výtvarno ji naplňovalo a lákalo svými barvami a detaily. Kresba a fantazie Stanislavu Boberovou přenášely do jiných barevných míst a umožňovaly ji tak relaxovat. I přes nepříznivý směr života co se uměleckého vzdělání týče, si našla časem směr spíše uměleckořemeslný a performativní. Ovlivnilo ji zásadně působení v mnoha skupinách a spolcích historického šermu, historického a irského tance a divadla. Souvisela s tím potřeba vytvořit si kostýmy, fotografie, grafiku a začlenit je do tvorby k reklamním účelům. A tak se začala věnovat výrobě historických kostýmů, doplňků ke kostýmům, šperkům, rekvizit a vůbec všemu co bylo potřeba k představení a performance. Zhruba před pěti lety se opět vrátila k výtvarné stránce v podobě fotografie a grafiky. Pocitové a vnitřní naladění začala přenášet na papír a do fotografie. Z mnoha cest tak vznikají umělecké záběry vedené jen pocitem, náladou, barvami a nebo strukturou. Kresby odrážejí vnitřní světy její mysli v momentálním rozpoložení, kde se barvy a struktury prolínají v konečný tvar. Mnohé kresby jsou automatické, či je to forma autorčina deníku. Občas však tvoří i konkrétní ilustrace nebo fotky, portréty a grafiku k reklamním účelům. Její tvorba se snaží být komplexní a rozsáhlá, jak výtvarná, užitá tak performativní