<< zpět

MARCELA KOHUTKOVÁ - OBRAZY/Airbrush

08. 09. 2023 - 08. 11. 2023

MARCELA KOHUTKOVÁ

* 1964

Autorka žijící v Třinci, kterou kreslení zajímalo už od útlého věku a věnovala mu každou volnou chvíli. S příchodem jiných životních povinností a radostí – děti, rodina, se kreslení vzdálila, ale po nějaké době si opět ke kreslení cestičku našla. Znovu objevená vášeň přiměla Marcelu zkoumat nové, další techniky. Jako samouk se potýkala s řadou záludností, jež ji ještě více vtáhly do svého nitra. Zkoušela kresby tužkou, pastelkami, až přešla k olejovým barvám. Nakonec vyhrál airbrush.

Airbrush je způsob nanášení barvy vzduchem za pomocí pistole, kompresoru a barvy. Tato technika se původně používala k retušování fotografií. V 30. letech se prosadila v americké reklamě a masově zasáhla celý svět díky pin-up girls a jiných krasavic z reklam, plakátů, ilustrací časopisů tehdejší doby a naleštěných „Amerik“, aut svítících se více než ve skutečnosti. Po válce technika opadla, ale s příchodem sci-fi, kreslených filmů, obalů knih či grotesek byl airbrush znovuobjeven.

Technika, která se dá naučit pouze praxí vyžaduje trpělivost a čas. To, že člověk umí kreslit a malovat je samozřejmostí.

Jak říká autorka: "Složitost techniky mě zaskočila, ale nenechala jsem se odradit." Pokud se totiž přenesete přes počáteční nesnáze a oblíbíte si tuto techniku, zjistíte, že její využití je nekonečné dobrodružství s možností neustálého objevování dalších nečekaných způsobů, jak lépe, jinak a více.